A természetjárás tízparancsolata

1. Készülj fel alaposan a túrára!

Gondold végig, mennyi folyadékra, élelemre lehet szükséged útközben, s annyit hozz magaddal, amennyire feltétlenül szükséged lehet. 1-1 alma és csokoládé jól jöhet, de ne cipelj felesleges terhet magaddal.

2. Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd!
Ha nem érzed egészen jól magad, inkább maradj otthon, de társaidat ne hátráltasd a gyaloglásban! Legyen erőd a túrát feladni és ha kell vissza fordulni de erről társaidat és a túravezetőt tájékoztasd. Ha kell kérj segítséget.

3. Célszerűen, kényelmesen, és ne feltűnően öltözz!
Könnyű, időjárásnak megfelelő cipő, réteges öltözködés a megfelelő. Egy esőkabát jól jöhet néha, de ha nincs kéznél, egy nagy méretű nylon kukás zsák is megteszi váratlan eső esetén. Erős napsütés ellen egy kendő, vékony sapka vagy kalap legyen nálad.

4. A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj!
Nem azért megyünk, hogy végigszaladjunk néhány kilométert. Az egy másik sportág. Arra mindig van idő, hogy megcsodáljuk természeti értékeinket, néhány fotót készítsünk.

5. Viselkedj csendben, fegyelmezetten, vendégként!
Az erdő a vadak élőhelye, ne zavarjuk őket, ha olyan szerencsében akad részünk, hogy pár pillanatra megmutatják magukat.

6. Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait !
(tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...)
A túravezető vezeti a túrát, nem Te! Akkor is, ha Te gyorsabban tudsz gyalogolni. Mindig hallgass a szavára! Hidd el, ő tapasztaltabb nálad.
A szemetet hazavisszük, nem szórjuk szanaszét. Akkor sem, ha senki sem látja.

7. A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot ! (táborozás, szálláshely, illemhely...)
Hadd élvezzék az utánunk jövők is! A virágok , és egyéb védett és nem védett növények ott szépek ahol élnek, ne tépd le és ne vidd el. A gyermekek figyelmét is hívd fel erre.

8. Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni!
Meséld el családodnak, barátaidnak, hogy milyen csodás helyeken jártál, mennyi élményben volt részed útközben, s hogy milyen jól esett egy kis mozgás! Talán legközelebb kedvet kap ő is, hogy velünk tartson.

9. Becsüld túratársaidat és őket a bajban soha el ne hagyd!
Ha társad megsérül vagy egyéb, előre nem látható ok miatt nehézségei támadnak útközben, szólj azonnal a túravezetőnek!.

10. Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

forrás: http://www.szkte.hu


LEVELEK EGY KEZDŐ TURISTÁHOZ

Zubor István

A turista tízparancsolat

Sokan mosolyognak, amikor szó esik arról, hogy van egy turista-tízparancsolat is. Mosolyognak és legyintenek; ők azt akarják ezzel mondani, hogy ők már régen túl vannak azon a kezdőkoron, amikor még szem előtt kell tartani a szabályokat; ők azt akarják ezzel a fölényes gesztussal kifejezni, hogy ők mint turisták még a tízparancsolat által körülírt lelkivilágnak is magasan felette állanak.

Ők - tisztelet a kivételnek - a legnagyobb lelkinyugalommal és egetverő lármával járják a tilos területeket, - de ugyanakkor szónokolnak idehaza, a heti összejöveteleken és szidják a barbár területtulajdonost, aki elzárja a területét, a helyett, hogy diadalkapuval fogadná a turistákat. Ők szónokolnak és rendetlenkednek - és ugyanakkor egy hanyag gesztussal intézi el a turistaság elemi szabályait.

El ne tanuld ezt a hanyagul előkelő gesztust, én ugyanis eddig azt tapasztaltam, hogy ezek a fölényesen legyintő emberek mindenek inkább, csak éppen jó turisták nem!

A turista-tízparancsolat nem üres szabály; nem paragrafusokba szedett gondolatvilág; a turista-tízparancsolat csak olyat mond, ami vagy lelki feltétele a turistának, vagy gyakorlati szabály, olyan gyakorlati szabály, aminek semmibe vevése súlyos kárt okoz nemcsak a bűnösnek magának, de az egész mozgalomnak is.

De nézzük végig azt a tízparancsolatot!

  1. Szeresd a természetet és áhítattal lépj szentélyébe! - Nem is szabály, nem is parancs; egyszerűen csak azt akarja mondani, hogy aki nem szereti a természetet és nem áhítatos és derült lélekkel keresi fel, az ne akarjon turista lenni. Ne akarjon, mert nem is lehet; abból csak "kiránduló" vagy - terület tulajdonos válhat.
  2. Turistamezben is kultúrember maradj! - Ez már parancs, viszont nem nagyon nehéz a teljesítése; aki kultúrember a városban, az százszorta inkább kultúrember tud lenni a természet ünnepélyes csendjében. A kultúra alatt itt nem fizikai, hanem lelki kultúra értendő, kultúrember az, aki mindig és mindenütt - tehát akkor is, amikor egyedül jár az erdők mélyén - úgy viselkedik, mintha jó ízlésű és kultúremberekből álló társaságban volna! Például: nem vetkőzik derékig meztelenre, nem öltözik "weekend kosztümbe" és általában nem ízléstelenkedik!
  3. Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a turistaság ügyének ártasz! - Ne feledd és ne engedd feledtetni; ne hunyd be a szemed, amikor rendetlenkedőkkel találkozol; minden jó turista rendőr, különösen addig, amíg nincs turistarendészet!
  4. Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld a mások vagyonát! - Ehhez azt, hiszem, nem kell kommentár!
  5. Turistaútról le ne térj; tilos területen engedély nélkül ne járj! - Két elemi szabály!
  6. Légy vidám, de ne lármás; az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek! - Sajnos, vannak, akik a vidámságot nem tudják elválasztani a lármától és azt hiszik, hogy a vidámság legjobb kifejezője mindig a legújabb kuplésláger. Szegények! - mit élvezhetnek ezek a természetből?
  7. Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőket és a hulladékot rejtsd el! - A kultúrember legelemibb kötelességei!
  8. Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj! - Először azért ne, mert tilos, másodszor, mert veszélyes. Egyik sem életszükséglet; ha azonban a körülmények így hoznák magukkal, hogy kell tüzet rakni, abban az esetben menj ki az erdőből!
  9. Kíméld az erdő vadjait; gyümölcsfákról még virágot se szakíts! - Ezt sem kell egy kultúrembernek a figyelmébe ajánlani, mert mind a kettő természetes kötelesség. Minden virág, amit gyümölcsfáról szakítottál, egy-egy alma, körte, vagy őszibarack, melyet virágjában pusztítottál el!! Gondold ezt meg, mielőtt virágos ág után nyúlnál!!
  10. Becsüld turistatársadat s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség! - Becsüld meg azokat, akik együtt indulnak útnak, akik éppúgy szeretik a természetet mint te; becsüld meg társaidat, akik éppúgy becsülnek téged is. Szeresd őket; ne keresd a hibáikat, de ha találnál egyet, ne nagyképű fölénnyel ess nekik, hanem szeretettel és megértéssel figyelmeztesd őket és ne feledd, hogy neked is vannak hibáid! - ha ezeket veszi észre valaki és figyelmeztet, ne sértődj meg; aki szeretettel közelít hozzád, annak mindig megfogadhatod a szavát sértődés nélkül. Ha egyik társadnak baja esik, te légy az első, aki segítségére siet és ne bánd programod változását, ha egy társadon segíthetsz ezen az áron.

Ezek a turista-tízparancsolat pontjai.

Egyszerű, magától értetődő dolgok; csak azok nem érthetik meg a szellemét, akik egy kézlegyintéssel akarnak napirendre térni felette.Forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/kezdo04.htm

motoros,buszos,gyalogtúra,túrák,túra,kalandtúra,kalandnyaralás,erdély,fogarasok,torockó,bihar,pádis,jád,biharfüred,révi szoros,gerinctúra,nagy bihar,bihar füred,ponorás barlang,próba körút,szelek barlangja,vigyázó
Bor, borászat, borászok, gasztronómia, vendéglátás, receptek, sok videó -val. Különleges, érdekes emberekkel készült riportfilmek, erdély, szállás
Erdélyi túrák
Erdély a Youtube-on:web.hirlap.comWeb - Hirlap
www.hirlap.com


Partnereink